Navodilo za prekuhavanje vode

Objavljeno: 9. apr. 2014 | zadnja posodobitev: 13. maj 2021

Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda in učinkovit način zaščite pred okužbo.

Navodilo za prekuhavanje vode

Upoštevati pa je potrebno naslednja navodila:

Ko voda zavre priporočamo, da  burno vre še 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Prekuhana voda je lahko manj prijetnega okusa, zato za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.